sobota, 4 stycznia 2014

Idealne jajko sadzone na toście ze szpinakiem i rukolą

Długi czas zastanawiałam się jak przekonać mojego męża do szpinaku.

I wymyśliłam, że zrobię mu na śniadanie tost z jajkiem sadzonym.

To był strzał w dziesiątkę!

Teraz sam się o nie dopomina na śniadanie ;)

Od tego czasu szpinak często gości u nas na stole.



No i nauczyłam się smażyć idealne jajko sadzone ;) 


Składniki:
  • kilka kromek chleba tostowego
  • kilka jaj
  • garść liści świeżego szpinaku baby
  • garść rukoli
  • szczypiorek
  • sól
  • biały pieprz
  • masło do smażenia
Przyrządzenie:

Chleb tostowy opiekamy w opiekaczu, bądź tak jak zrobiłam to ja - obsmażamy z dwóch stron na suchej i dobrze rozgrzanej patelni.
Zrobiłam to na patelni grillowej, ale na zwykłej też wychodzi :)
Na tosty wykładamy liście szpinaku i rukolę.
Zabieramy się za smażenie jaj.
Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej masło.
Rozbijamy jajko na jak najmniejszej odległości od patelni.
Zmniejszamy płomień i smażymy tak długo, aż białko będzie ścięte, a środek pozostanie płynny.
Jeśli nie lubicie płynnego środka proponuję przerzucić jajo na drugą stronę, bądź smażyć pod przykryciem jeszcze jakieś 3-4 minuty.
Gotowe jajko sadzone przekładamy na tost i wtedy dopiero solimy i pieprzymy.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smakowitego śniadaniowania!!! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz