Moja wersja popularnej sałatki :)
Lubię zabierać ją na lunch do pracy :)
Składniki:
- sałata lodowa
- pomidor
- ogórek szklarniowy
- pierś z kurczaka
- grzanki
- czosnkowy sos sałatkowy PRYMAT
- majonez
- oliwa lub olej
Przyrządzenie:
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
Pomidora pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze paseczki.
Ogórka myjemy, nie obieramy skóry i kroimy w talarki, a następnie w półksiężyce.
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
U mnie to sól, pieprz, ostra papryka oraz odrobina kurkumy.
Smażymy na oliwie bądź oleju na lekko złoty kolor.
Najlepiej smażyć na mniejszym płomieniu aż do momentu zarumienienia skórki.
Dzięki temu kawałki pierśnika będą soczyste w środku, a nie przesuszone.
Do miski wrzucamy naszą sałatę, pokrojone warzywa i przysmażoną pierś z kurczaka.
Dodajemy grzanki i wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Na sam koniec przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polewamy nim naszą sałatkę.
Uważam, że ten sosik z paczki jest bardzo dobry w smaku i idealnie nadaje się do tej sałatki.
Jednakże jeśli macie ochotę na polanie sałatki sosem własnej roboty to przepis na sos czosnkowy znajdziecie pod tym adresem: http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/2013/06/sos-tzatziki.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz