poniedziałek, 7 października 2013

Rybne kotlety z dorsza

Mieszkać na pomorzu i nie zrobić ryby??

To niedopuszczalne!

Dziś naprawiam ten błąd!

Polecam kotlety z mielonego z dorsza :)




Składniki:
  • 0,5 kg mielonego z dorsza
  • 1 cebula biała
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • odrobina ziaren sezamu
  • szczypta soli
  • przyprawa do ryb (u mnie PRYMAT)
  • olej rzepakowy do smażenia

Przyrządzenie:

Do mielonego z dorsza dodajemy jajo, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, przyprawę do ryb, sól, oraz trochę bułki tartej.
Całość łączymy ze sobą.
Formujemy kotlety o kształcie, jaki nam się podoba.
Na talerzy wysypujemy bułkę tartą i ziarna sezamu.
Mieszamy je, aby stworzyły nam fajną panierkę.
Gotowe kotlety panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Do smaku możemy skropić je sokiem z cytryny!




1 komentarz:

  1. Siedze w Norwegii, nalapalem ryb i jem jak prosty chlop prosto z patelni juz drugi miesiac. dam znac jak mi poszlo z Pani daniem ;)
    Przemek

    OdpowiedzUsuń