Banalnie prosty przepis na tradycyjną przystawkę.
Z podanych składników otrzymacie 4 galaretki.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 średniej wielkości selera
- 1/2 pora
- groszek konserwowy
- 2 łyżki żelatyny
- sól
- pieprz biały
Przyrządzenie:
Pierś z kurczaka gotujemy razem z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem.
Doprawiamy solą do smaku.
Po ugotowaniu, pierś kroimy w paseczki, a marchewkę w talarki.
Resztę warzyw wyjmujemy z bulionu, a wywar przelewamy przez sitko, dzięki czemu będzie bardziej klarowny.
Doprawiamy białym pieprzem do smaku.
Stawiamy na ogień, a gdy zacznie się gotować dodajemy żelatynę, po czym mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.
W salaterkach/miseczkach układamy warstwami marchewkę, pokrojoną pierś oraz groszek konserwowy.
Zapełnione po brzegi miseczki zalewamy naszym wywarem z żelatyną.
Odstawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Często robię podobnego kurczaka w galarecie, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń