Oto efekty mojego wieczornego pichcenia:
- mało składników
- łatwe w wykonaniu
- idealna zarówno na: śniadanie, kolację jak i przekąskę na przyjęcie!
Smak podkręcony przez rukolę, którą osobiście uwielbiam!!
Można zjeść w połączeniu z sosami lub dipami.
Z jednego ciasta francuskiego wykonamy 8 większych tartaletek.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plasterków ulubionej szynki
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- ulubiony żółty ser
- rukola
Przyrządzenie:
Ciasto francuskie dzielimy na połowę, a każdą z nich znów na połowę, tak, aby powstało nam 8 jednakowych kwadratów.
W każdym z kwadratów nacinamy ich rogi mniej więcej na 1-1,5 cm.
Szynkę oraz paprykę kroimy w paseczki, natomiast cebulę w talarki, a ser trzemy na tarce o średnich oczkach.
Na każdy z kwadratów nakładamy kolejno: szynkę, paprykę, cebulę, a wierzch posypujemy tartym serem.
Składniki trzeba wyłożyć tak, aby zachować odstęp od nacinanych rogów.
Nie pozostało nam nic więcej, jak każdy z rogów pozaginać tak, aby powstała nam tartaletka.
TIP: połowę z naciętych rogów należy zlepić do środka, natomiast drugą połowę na zewnątrz.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 12-15 minut.
Ostudzone tartaletki ozdobić rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz