czwartek, 29 stycznia 2015

Tartaletki z ciasta francuskiego

Oto efekty mojego wieczornego pichcenia:

- mało składników
 łatwe w wykonaniu

- idealna zarówno na: śniadanie, kolację jak i przekąskę na przyjęcie!


Smak podkręcony przez rukolę, którą osobiście uwielbiam!!

Można zjeść w połączeniu z sosami lub dipami.

Z jednego ciasta francuskiego wykonamy 8 większych tartaletek.




Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plasterków ulubionej szynki
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • ulubiony żółty ser
  • rukola
Przyrządzenie:

Ciasto francuskie dzielimy na połowę, a każdą z nich znów na połowę, tak, aby powstało nam 8 jednakowych kwadratów.
W każdym z kwadratów nacinamy ich rogi mniej więcej na 1-1,5 cm.
Szynkę oraz paprykę kroimy w paseczki, natomiast cebulę w talarki, a ser trzemy na tarce o średnich oczkach.
Na każdy z kwadratów nakładamy kolejno: szynkę, paprykę, cebulę, a wierzch posypujemy tartym serem.
Składniki trzeba wyłożyć tak, aby zachować odstęp od nacinanych rogów.
Nie pozostało nam nic więcej, jak każdy z rogów pozaginać tak, aby powstała nam tartaletka.
TIP: połowę z naciętych rogów należy zlepić do środka, natomiast drugą połowę na zewnątrz.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 12-15 minut.
Ostudzone tartaletki ozdobić rukolą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz