Kuchnia włoska to jedna z moich ulubionych :)
Już dawno chciałam je zrobić,
ale bałam się,
że makaron wyjdzie mi twardy.
I wiele osób, które je robiły tak też się wypowiadały.
Nic bardziej mylnego!
Wyszedł idealny - al dente :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 przecier pomidorowy
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano PRYMAT
- olej lub oliwa
- makaron cannelloni
- tarta mozzarella
Przyrządzenie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę oraz czosnek również drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy olej lub oliwę.
Jak tłuszcz się rozgrzeje, to dodajemy cebulkę i czosnek - przysmażamy na małym ogniu.
Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę i jeszcze chwilę smażymy.
Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę i jeszcze chwilę smażymy.
Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy na lekko rumiany kolor.
Dodajemy zioła - bazylię i oregano, a także sól i pieprz do smaku.
Kolejny krok to dolanie przecieru pomidorowego i zagęszczenie całości koncentratem pomidorowym.
Mięso mielone z sosem powinno być dość gęste.
Gotowym "farszem" nadziewamy nasz makaron i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Do pozostałego "farszu" dolewamy odrobinę przegotowanej wody, alby sos był bardziej rzadki, ale nie wodnisty!!
Resztą sosu polewamy nasz nadziany makaron i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Po tym czasie posypujemy całość startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 min.
GOTOWE!!
Wierzę, że wyszedł idealny, zwłaszcza, że na zdjęciu tak się przedstawia ;)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń