piątek, 8 listopada 2013

Cannelloni

Kuchnia włoska to jedna z moich ulubionych :)

Już dawno chciałam je zrobić, 
ale bałam się, 
że makaron wyjdzie mi twardy.

I wiele osób, które je robiły tak też się wypowiadały.

Nic bardziej mylnego!

Wyszedł idealny - al dente :)




Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 przecier pomidorowy
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano PRYMAT
  • olej lub oliwa
  • makaron cannelloni
  • tarta mozzarella
Przyrządzenie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę oraz czosnek również drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy olej lub oliwę.
Jak tłuszcz się rozgrzeje, to dodajemy cebulkę i czosnek - przysmażamy na małym ogniu.
Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę i jeszcze chwilę smażymy.
Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy na lekko rumiany kolor.
Dodajemy zioła - bazylię i oregano, a także sól i pieprz do smaku.
Kolejny krok to dolanie przecieru pomidorowego i zagęszczenie całości koncentratem pomidorowym.
Mięso mielone z sosem powinno być dość gęste.
Gotowym "farszem" nadziewamy nasz makaron i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Do pozostałego "farszu" dolewamy odrobinę przegotowanej wody, alby sos był  bardziej rzadki, ale nie wodnisty!!
Resztą sosu polewamy nasz nadziany makaron i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Po tym czasie posypujemy całość startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 min.


GOTOWE!!






2 komentarze:

  1. Wierzę, że wyszedł idealny, zwłaszcza, że na zdjęciu tak się przedstawia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna klasyka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń