Propozycja na niedzielny obiad :)
Smaczna pieczeń rzymska z jajem,
zapiekana z plastrami boczku wędzonego:)
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1 jajo surowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki majeranku PRYMAT
- sól
- pieprz czarny PRYMAT
- plastry boczku wędzonego
- bułka tarta
- natka pietruszki
Przyrządzenie:
Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę, dodajemy do mięsa mielonego.
Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranku, posiekanej natki pietruszki oraz surowe jajo i bułkę tartą.
Wyrabiamy, aby składniki ładnie się połączyły ze sobą.
Formę do babki/keksu smarujemy tłuszczem i na spód blachy wykładamy 1/3 części mięsa.
Układamy nasze ugotowane na twardo jajo i zakrywamy pozostałą częścią mięsa.
Na wierzchu układamy plastry boczku wędzonego.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz