niedziela, 10 listopada 2013

Pieczeń rzymska z jajem i boczkiem wędzonym

Propozycja na niedzielny obiad :)

Smaczna pieczeń rzymska z jajem, 
zapiekana z plastrami boczku wędzonego:)




Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 jajo surowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki majeranku PRYMAT
  • sól
  • pieprz czarny PRYMAT
  • plastry boczku wędzonego
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
Przyrządzenie:

Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę, dodajemy do mięsa mielonego.
Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranku, posiekanej natki pietruszki oraz surowe jajo i bułkę tartą.
Wyrabiamy, aby składniki ładnie się połączyły ze sobą.
Formę do babki/keksu smarujemy tłuszczem i na spód blachy wykładamy 1/3 części mięsa.
Układamy nasze ugotowane na twardo jajo i zakrywamy pozostałą częścią mięsa.
Na wierzchu układamy plastry boczku wędzonego.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz