sobota, 8 grudnia 2012

Kruche rogaliki

Dziś chcę Wam zaproponować coś na słodko.
Rogaliki to świetny pomysł na w miarę szybkie ciastka,
które nie wymagają zbyt wiele naszej pracy.



Składniki:
  • pół opak. drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • ulubiona marmolada, powidła, dżem, nutella czyli to, czym chcecie je nadziać
  • cukier puder do sporządzenia lukru
Przyrządzenie:
Drożdże rozkruszamy, dodajemy do nich śmietanę kwaśną
oraz łyżkę cukru i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pokrojoną na kawałki schłodzoną margarynę.
Robimy dołek, do którego wlewamy drożdże rozrobione ze śmietaną.
Zagniatamy.
Dodajemy jaja oraz szczyptę soli i ugniatamy dalej.
Tak wyrobione ciasto umieszczamy w woreczku foliowym,
bądź zawijamy w folię aluminiową i  chłodzimy w lodówce przez 30 min.
Po tym czasie nasze ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą część po kolei wałkujemy i dzielimy na trójkąty.
Na każdy trójkąt dajemy łyżeczkę nadzienia.
U mnie dziś jest to marmolada różana, ale można zrobić z tym, na co ma się ochotę.
Zawijamy rogaliki i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
U mnie w termoobiegu pieczenie trwało jakieś 12-15 minut.
Ostudzone rogaliki można wreszcie polukrować.
Lukier sporządzamy z cukru pudru i przegotowanej wody.
Uważamy na to, żeby lukier nie był zbyt rzadki, bo wtedy nie będzie widoczny na rogalikach.
Ja do lukru dodaję zazwyczaj sok z cytryny, a dziś dodałam kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Pozostawiamy lukier do wyschnięcia, po czym można ułożyć gotowe rogaliki na talerzu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz