wtorek, 4 grudnia 2012

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego







Zapiekanka ta jest jednym z ulubionych dań mojego męża.
Sprawdza się zarówno na obiad, jak i na imprezy, bo rozchodzi się błyskawicznie
Ale to sami ocenicie zresztą

A oto przepis:

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • starty żółty ser
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie
  • pomidory krojone lub całe z puszki
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawa do ziemniaków
  • olej lub oliwa do smażenia
Przyrządzenie:
Ziemniaki, najlepiej powybierać te mniejsze lub średnie, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Od momentu zagotowania wody max 10-12 minut.
Nie mogą się za bardzo ugotować, bo będzie się je źle kroiło i po prostu się rozpadną :-)
Jak już się ugotują to studzimy je i obieramy ze skórki.
Kroimy na talarki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch posypujemy przyprawą do ziemniaków, ale nie za dużo, ponieważ wcześniej ziemniaki gotowały się w osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki się gotują mamy czas na przygotowanie mielonego :-)
A więc tak:
Na patelnię wlewamy olej lub oliwę.
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na gorący olej, do tego wyciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku.
Dodajemy mielone i smażymy rozdrabniając je jak do spaghetti.
Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi.
Dodajemy pomidory z puszki i dajemy się temu trochę poddusić.
Całość zagęszczamy kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.
I to wsio :-)
Jeśli uznajemy, że smak jest mało wyrazisty, oczywiście doprawiamy przyprawami :-)
Tak przygotowane mielone wykładamy na ułożone ziemniaki.
Przykrywamy to kolejną warstwą ziemniaków pokrojonych w talarki i znów posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Wierzch posypujemy startym serem.
Zapiekamy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku tak 20-25 min.

I gotowe!!

Pozostaje mi życzyć smacznego!!!  ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz