Zapiekanka ta jest jednym z ulubionych dań mojego męża.
Sprawdza się zarówno na obiad, jak i na imprezy, bo rozchodzi się błyskawicznie
Sprawdza się zarówno na obiad, jak i na imprezy, bo rozchodzi się błyskawicznie
Ale to sami ocenicie zresztą
A oto przepis:
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg mięsa mielonego
- starty żółty ser
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- zioła prowansalskie
- pomidory krojone lub całe z puszki
- koncentrat pomidorowy
- przyprawa do ziemniaków
- olej lub oliwa do smażenia
Przyrządzenie:
Ziemniaki, najlepiej powybierać te mniejsze lub średnie, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Od momentu zagotowania wody max 10-12 minut.
Nie mogą się za bardzo ugotować, bo będzie się je źle kroiło i po prostu się rozpadną :-)
Jak już się ugotują to studzimy je i obieramy ze skórki.
Kroimy na talarki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch posypujemy przyprawą do ziemniaków, ale nie za dużo, ponieważ wcześniej ziemniaki gotowały się w osolonej wodzie.
Od momentu zagotowania wody max 10-12 minut.
Nie mogą się za bardzo ugotować, bo będzie się je źle kroiło i po prostu się rozpadną :-)
Jak już się ugotują to studzimy je i obieramy ze skórki.
Kroimy na talarki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch posypujemy przyprawą do ziemniaków, ale nie za dużo, ponieważ wcześniej ziemniaki gotowały się w osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki się gotują mamy czas na przygotowanie mielonego :-)
A więc tak:
Na patelnię wlewamy olej lub oliwę.
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na gorący olej, do tego wyciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku.
Dodajemy mielone i smażymy rozdrabniając je jak do spaghetti.
Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi.
Dodajemy pomidory z puszki i dajemy się temu trochę poddusić.
Całość zagęszczamy kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.
I to wsio :-)
Na patelnię wlewamy olej lub oliwę.
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na gorący olej, do tego wyciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku.
Dodajemy mielone i smażymy rozdrabniając je jak do spaghetti.
Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi.
Dodajemy pomidory z puszki i dajemy się temu trochę poddusić.
Całość zagęszczamy kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.
I to wsio :-)
Jeśli uznajemy, że smak jest mało wyrazisty, oczywiście doprawiamy przyprawami :-)
Tak przygotowane mielone wykładamy na ułożone ziemniaki.
Przykrywamy to kolejną warstwą ziemniaków pokrojonych w talarki i znów posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Wierzch posypujemy startym serem.
Wierzch posypujemy startym serem.
Zapiekamy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku tak 20-25 min.
I gotowe!!
Pozostaje mi życzyć smacznego!!! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz