Dziś z kolei jedno z moich ulubionych dań.
Robi się je szybko i jest przepyszne!!!
Składniki:
- mrożony szpinak rozdrobniony
- makaron typu penne
- kilka plasterków ulubionej szynki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- mała śmietana słodka 18% do zup i sosów
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- trochę masła do smażenia
- starty ser
Przygotowanie:
Do rondelka wrzucamy trochę masła (1 dużą łyżkę), rozpuścić.
Na masełku smażymy delikatnie pokrojoną w kostkę szynkę.
Dodajemy szpinak mrożony.
W zależności od tego jaką chcemy porcję na 2-3 osoby wystarczy pół paczki.
Podgrzewamy, aż szpinak będzie całkowicie rozmrożony.
Na masełku smażymy delikatnie pokrojoną w kostkę szynkę.
Dodajemy szpinak mrożony.
W zależności od tego jaką chcemy porcję na 2-3 osoby wystarczy pół paczki.
Podgrzewamy, aż szpinak będzie całkowicie rozmrożony.
W miseczce mieszamy śmietankę razem z majonezem.
Najlepiej zrobić to mieszadełkiem, żeby nie powstały grudki.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Następnie dodać wyciśnięty czosnek.
Najlepiej zrobić to mieszadełkiem, żeby nie powstały grudki.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Następnie dodać wyciśnięty czosnek.
Tak przyrządzoną miksturę wlewamy do szpinaku i szynki.
Dokładnie wymieszać.
Dokładnie wymieszać.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie,
do której dodajemy kilka kropel oleju lub oliwy,
żeby makaron się nie posklejał.
do której dodajemy kilka kropel oleju lub oliwy,
żeby makaron się nie posklejał.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu szpinakowego i dokładnie mieszamy.
Wykładamy na talerz i posypujemy startym serem :)
Gotowe!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz