piątek, 7 grudnia 2012

Penne ze szpinakiem

Dziś z kolei jedno z moich ulubionych dań.
Robi się je szybko i jest przepyszne!!!



Składniki:
  • mrożony szpinak rozdrobniony
  • makaron typu penne
  • kilka plasterków ulubionej szynki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • mała śmietana słodka 18% do zup i sosów
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • trochę masła do smażenia
  • starty ser
Przygotowanie:
Do rondelka wrzucamy trochę masła (1 dużą łyżkę), rozpuścić.
Na masełku smażymy delikatnie pokrojoną w kostkę szynkę.
Dodajemy szpinak mrożony.
W zależności od tego jaką chcemy porcję na 2-3 osoby wystarczy pół paczki.
Podgrzewamy, aż szpinak będzie całkowicie rozmrożony.
W miseczce mieszamy śmietankę razem z majonezem.
Najlepiej zrobić to mieszadełkiem, żeby nie powstały grudki.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Następnie dodać wyciśnięty czosnek.
Tak przyrządzoną  miksturę wlewamy do szpinaku i szynki.
Dokładnie wymieszać.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie,
do której dodajemy kilka kropel oleju lub oliwy,
żeby makaron się nie  posklejał.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu szpinakowego i dokładnie mieszamy.
Wykładamy na talerz i posypujemy startym serem :)
Gotowe!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz