Sos jest niezwykle aromatyczny dzięki dodaniu do niego estragonu i rozmarynu. Słodką niespodzianką w tym przepisie jest szczypta cynamonu przez co żeberka są bardzo wyraziste w smaku.
Składniki:
- żeberka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- szczypta cynamonu
- estragon
- rozmaryn
- mąka do zagęszczenia sosu
- smalec do smażenia
Przyrządzenie:
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, solimy,pieprzymy oraz posypujemy z obu stron papryką ostrą.
W brytfance roztapiamy smalec i wrzucamy nasze przyprawione żeberka.
Smażymy dość długo, aby były ładnie zbrązowione.
Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę ząbki czosnku i całość posypujemy szczyptą cynamonu.
Żeberka podlewamy co jakiś czas wodą, aby się dusiły.
Ta część jest najdłuższa, ponieważ musimy dusić tak długo, aby żeberka były kruche i odchodziły od kości.
W międzyczasie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
Gdy już stwierdzimy, że mięsko jest kruche, to je wyciągamy i zabieramy się za aromatyzowanie sosu.
W tym celu dolewamy wody i przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, estragonem i rozmarynem.
Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz