Sobota u moich rodziców w domu zawsze kojarzyła mi się z pieczeniem ciast, ciasteczek itp.
Ja na weekend proponuję Wam mega proste w wykonaniu ciastka francuskie z nadzieniem z jabłek i gruszek.
Z 1 opakowania ciasta otrzymamy 6 pysznych ciastek :)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- sok z 1/2 cytryny
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
Przyrządzenie:
Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne.
Kroimy w drobną kostkę.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy nasze pokrojone owoce.
Słodzimy ok. 4 łyżeczkami cukru.
Podgrzewamy tak długo, aż owoce nam zmiękną, ale tak, aby się nie rozpadły!
Dodajemy płatki migdałowe i cynamon.
Chwilę mieszamy, po czym zdejmujemy z palnika.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów.
Na połowę jednego kwadratu wykładamy nadzienie tak, aby pozostał rant.
Rant ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Nadzienie przykrywamy pozostałym ciastem i przyciskamy ranty, aby się ładnie skleiło.
Ciasto delikatnie nacinamy poziomo.
Smarujemy żółtkiem i posypujemy delikatnie cukrem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.
Szybko i pysznie! Tak lubię najbardziej! :))
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasto francuskie,
OdpowiedzUsuńz owocami wychodza przepyszną słodkosci :)
Też robiłam takie, ale w środku dawałam... parówki :) Ogólnie wszystko można tam dać, nawet grzyby. Polecam!
OdpowiedzUsuń