sobota, 19 października 2013

Francuskie ciastka z jabłkami i gruszkami

Sobota u moich rodziców w domu zawsze kojarzyła mi się z pieczeniem ciast, ciasteczek itp.

Ja na weekend proponuję Wam mega proste w wykonaniu ciastka francuskie z nadzieniem z jabłek i gruszek.

Z 1 opakowania ciasta otrzymamy 6 pysznych ciastek :)



Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • 2 gruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
Przyrządzenie:

Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne.
Kroimy w drobną kostkę.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy nasze pokrojone owoce.
Słodzimy ok. 4  łyżeczkami cukru.
Podgrzewamy tak długo, aż owoce nam zmiękną, ale tak, aby się nie rozpadły!
Dodajemy płatki migdałowe i cynamon.
Chwilę mieszamy, po czym zdejmujemy z palnika.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów.
Na połowę jednego kwadratu wykładamy nadzienie tak, aby pozostał rant.
Rant ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Nadzienie przykrywamy pozostałym ciastem i przyciskamy ranty, aby się ładnie skleiło.
Ciasto delikatnie nacinamy poziomo.
Smarujemy żółtkiem i posypujemy delikatnie cukrem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.




3 komentarze:

  1. Szybko i pysznie! Tak lubię najbardziej! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię ciasto francuskie,
    z owocami wychodza przepyszną słodkosci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam takie, ale w środku dawałam... parówki :) Ogólnie wszystko można tam dać, nawet grzyby. Polecam!

    OdpowiedzUsuń