piątek, 6 grudnia 2013

Gulasz wołowy

Jeden z moich ulubionych :)
 
Z ciemnym sosikiem :)
 
Prosty przepis,
 jednakże czas wykonania dłuższy,
bo wołowinka potrzebuje więcej czasu,
 aby zmięknąć.
 
Ale warto dłużej czekać na tak pyszny obiad!
 
Przepis na porcję dla 2 osób.
 
 
 
 
Składniki
  • 0,5 kg wołowiny
  • 2 średnie cebule
  • sól czosnkowa PRYMAT
  • przyprawa do gulaszu PRYMAT
  • pieprz czarny ziarnisty PRYMAT
  • odrobina mąki
  • 1 l bulionu wołowego lub warzywnego
  • oliwa/olej
 
Przyrządzenie:
 
Wołowinę kroimy w kostkę.
Smażymy na rozgrzanej oliwie/oleju.
Oprószamy odrobiną mąki.
Cebulę kroimy w cienkie piórka i również dodajemy do wołowiny.
Jak cebulka się zrumieni dolewamy bulion i dusimy mięso aż do miękkości.
Na koniec doprawiamy solą czosnkową oraz przyprawą do gulaszu.
Pieprz ziarnisty rozdrabiamy w moździerzu.
Świeżo zmielony pieprz daje o wiele więcej aromatu!
Dodajemy do gulaszu tyle ile uważamy.
 
I gotowe!
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz