Witam po krótkiej przerwie!
Niestety nawiedziła nas choroba i musieliśmy się kurować,
ale już wracam z nowym przepisem!
Dziś uraczę was sałatką idealną na kolację, przyjęcie itd.
Sałatka z kurczakiem, granatem i serem długodojrzewającym powinna przypaść Wam do gustu! :)
Czyli tak jak pisałam na Facebooku
-
będzie coś wystrzałowego! :)
Składniki:
- mix sałat z rukolą
- 1 owoc granatu
- 1 cebula czerwona
- 1 ogórek świeży
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 100 g sera długodojrzewającego (u mnie dziugas, ale moze być też parmezan, albo nasz Polski bursztyn)
- 4 kromki chleba tostowego na grzanki
- przyprawa do kurczaka ziołowa PRYMAT
- sok z 1/2 cytryny
- sos do sałatek francuski PRYMAT
- oliwa lub olej
Przyrządzenie:
Filet z kurczaka dzielimy na 2 części i przyprawiamy przyprawą ziołową i skrapiamy sokiem z cytryny.
Obsmażamy w całości na rozgrzanej oliwie lub oleju z obu stron.
W sumie czas smażenia ok. 15 min.
Wystudzamy i kroimy w paseczki.
Mix sałat przekładamy do miski i dodajemy kurczaka.
Ogórka myjemy i nie obierając ze skóry skroimy w talarki, a następnie w półksiężyce.
Cebulę czerwoną natomiast kroimy w piórka.
Owoc granatu kroimy na pół i wyciągamy pestki.
Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do naszej sałatki.
Kromki chleba tostowego podsmażamy na złoty kolor na suchej patelni.
Kroimy w kosteczkę i wrzucamy do salaty.
Przedostatni krok to stracie sera na tarce.
Na koniec przygotowujemy sos zgodnie w opisem na opakowaniu.
Polewamy nim sałatkę i mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się z dresingiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz