niedziela, 1 grudnia 2013

Sałatka z kurczakiem i granatem

Witam po krótkiej przerwie!
Niestety nawiedziła nas choroba i musieliśmy się kurować, 
ale już wracam z nowym przepisem!

Dziś uraczę was sałatką idealną na kolację, przyjęcie itd.

Sałatka z kurczakiem, granatem i serem długodojrzewającym powinna przypaść Wam do gustu! :)

Czyli tak jak pisałam na Facebooku
 - 
będzie coś wystrzałowego! :)




Składniki:
  • mix sałat z rukolą
  • 1 owoc granatu
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ogórek świeży
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 100 g sera długodojrzewającego (u mnie dziugas, ale moze być też parmezan, albo nasz Polski bursztyn)
  • 4 kromki chleba tostowego na grzanki
  • przyprawa do kurczaka ziołowa PRYMAT
  • sok z 1/2 cytryny
  • sos do sałatek francuski PRYMAT
  • oliwa lub olej
Przyrządzenie:

Filet z kurczaka dzielimy na 2 części i przyprawiamy przyprawą ziołową i skrapiamy sokiem z cytryny.
Obsmażamy w całości na rozgrzanej oliwie lub oleju z obu stron.
W sumie czas smażenia ok. 15 min.
Wystudzamy i kroimy w paseczki.
Mix sałat przekładamy do miski i dodajemy kurczaka.
Ogórka myjemy i nie obierając ze skóry skroimy w talarki, a następnie w półksiężyce.
Cebulę czerwoną natomiast kroimy w piórka.
Owoc granatu kroimy na pół i wyciągamy pestki.
Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do naszej sałatki.
Kromki chleba tostowego podsmażamy na złoty kolor na suchej patelni.
Kroimy w kosteczkę i wrzucamy do salaty.
Przedostatni krok to stracie sera na tarce.
Na koniec przygotowujemy sos zgodnie w opisem na opakowaniu.
Polewamy nim sałatkę i mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się z dresingiem :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz