niedziela, 15 grudnia 2013

Szybkie i proste chińskie danie z ryżem

Wersja dla tzw. leniwców ;)

Powstała, gdy w domku nie miałam wszystkich składników.

Smakowało równie pysznie co poprzednia wersja :)


Składniki:
  • filet z piersi kurczaka
  • kilka mini kolb marynowanej kukurydzy
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża cebula
  • kawałek pora
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól
  • pieprz
  • curry PRYMAT
  • przyprawa do drobiu ziołowa PRYMAT
  • papryka słodka PRYMAT
  • imbir PRYMAT
  • sok z 1/2 limonki
  • olej do smażenia
Przyrządzenie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą ziołową, imbirem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. 
Odstawiamy na 15 minut.
W międzyczasie kroimy wszystkie pozostałe składniki: paprykę oraz marchewkę w kostkę lub w drobne słupki, cebulę i pora w kostkę. 
Mini kolby dzielimy na 3 części.
Kurczaka przysmażamy na oleju na złocisty kolor.
Dodajemy cebulę, pora oraz paprykę.
Podlewamy odrobiną wody i dodajemy marchewkę i kukurydzę.
Dusimy aż do miękkości warzyw.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz curry.
Podajemy oczywiście z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz