sobota, 28 grudnia 2013

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Witam poświątecznie!

Dziś uraczę Was wyśmienitym przepisem, a jakże pysznym!

Idealnie sprawdzi się np na zbliżającego się Sylwestra.

Z opakowania ciasta francuskiego otrzymamy 2 szt tego specjału :)



Składniki:

  • 2 filety z łososia bez skóry każdy po 150 g
  • 1/2 paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • bazylia suszona
  • oregano suszone PRYMAT
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera blue
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
Przyrządzenie:

Ciasto francuskie dzielimy na pół.
Na każdą z połówek wykładamy filety łososia, który solimy delikatnie.
Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masełko.
Dodajemy szpinak i mieszamy aż do jego całkowitego rozmrożenia.
Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz, bazylię i oregano.
Na sam koniec dodajemy kawałki sera blue i mieszamy aż ser się rozpuści i połączy ze szpinakiem.
Następny krok to przełożenie szpinaku na łososia.
Boki ciasta francuskiego nacinamy ukośnie  - będziemy je przeplatać, żeby powstał a'la warkocz.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem, gotowe danie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20-25 min.


Życzę smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Wszystko co lubię, łosoś pewnie wychodzi pysznie soczysty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszamy do akcji "Zrównoważona ryba na święta" i do wzięcia udziału w naszym konkursie na rybę z zielonej listy :) Ten przepis doskonale wpisuje się w założenia. Na zgłoszenia czekamy do sylwestra. Do wygrania gadżety kuchenne od WWF. Warto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Uwielbiam tą kombinację!

    OdpowiedzUsuń