czwartek, 2 stycznia 2014

Oszukane zrazy

Kolejny przepis obiadowy!!!

Kurcze chyba muszę się przerzucić na coś słodkiego ;)

Ale my z mężem jesteśmy mięsożercami, 
więc będzie tu dużo przepisów tego typu :P

Dzisiaj przedstawiam 

-

OSZUKANE ZRAZY!!


Dlaczego oszukane??

- bo z szynki, a nie z wołowiny
- bo z papryką, a nie ogórkiem

Wyszły pyszniaste!!

I ten ciemny sosik - ach!!! :)





Otrzymałam 8 zrazów, ale to zależy na jakie plastry potniecie szynkę.

Te mniejsze kawałki szynki co Wam zostaną możecie śmiało pociąć na mniejsze kawałki i również przysmażyć, lub zostawić na kolejny obiad 
np. gulasz :)



Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 cebule białe
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek suszony PRYMAT
  • olej do smażenia
Przyrządzenie:

Szynkę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem.
Solimy z obu stron.
Paprykę kroimy w dość cienkie słupki, cebulę w piórka, a boczek na plastry, a następnie w paseczki.
Wewnętrzną stronę naszego zraza pieprzymy i posypujemy majerankiem, a następnie delikatnie wklepujemy przyprawy.
Układamy cebulę, boczek oraz paprykę i zawijamy.
Spinamy wykałaczką, lub owijamy nicią. 
Osobiście wolę nicią, bo lepiej się trzyma, jednak później jest problem ze znalezieniem początku ;)
Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z wszystkich możliwych stron.
Jak już dobrze przypieczemy zrazy to dorzucamy resztę nasze cebuli i jeszcze 5 min smażymy.
Po tym czasie dolewamy wody lub bulion jak kto woli i dusimy, aż mięsko będzie kruche.
Na koniec jak będzie potrzeba, to można sos zaciągnąć mąką.




2 komentarze:

  1. Ale fajny obiadek, zjadłabym w ciemno, nawet taki oszukany :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam zawsze robię zrazy z wieprzowiny ze schabu :)

    OdpowiedzUsuń