wtorek, 25 marca 2014

Wielkanocna sałatka śniadaniowa z brokułami i fetą

Przepis ten pokazuje,
 w jak fantastyczny sposób możemy wykorzystać jajka ze święconki!

Po co zwyczajnie podawać je na talerzu, 
jak można w kilka chwil przyrządzić z nich pyszną sałatkę!

Tym bardziej, że mamy wiosnę!

Kolorowa, wiosenna sałatka idealna na Wielkanocne Śniadanie!



Składniki:
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 brokuł
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ogórek
  • ser feta
  • jogurt grecki
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
Przyrządzenie:

Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut, po czym studzimy.
Należy uważać, aby nie był za mocno dogotowany, ponieważ później nam się rozciapie w sałatce ;)
Pomidory, ogórka oraz fetę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
Ugotowane na twardo jajka dzielimy na ćwiartki.
Do miseczki wykładamy wszystkie składniki partiami.
Sos przyrządzamy z jogurtu greckiego oraz wyciśniętego przez praskę czosnku.
Odrobinę solimy oraz pieprzymy i dodajemy mniej więcej 1-2 łyżeczki soku z cytryny.
Gotowym sosem polewamy naszą sałatkę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz