niedziela, 9 czerwca 2013

Ciasto 3BIT

Proste i szybkie :)

Składniki:
  • Herbatniki petit beurre
  • Krakersy
  • Masa krówkowa
  • Śmietana tortowa 36% 0,5 litra
  • Cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w pół szklanki przegotowanej wody
  • Starta mleczna czekolada
  • Krem karpatka
Przyrządzenie:
Na spód prostokątnej blachy wykładamy herbatniki.
Na nie wylewamy krem karpatkę.
Możecie zrobić z paczki, albo z przepisu, który podaję poniżej.
Na krem znów herbatniki, a na nie masę krówkową.
Następna warstwa to krakersy.
Śmietanę tortową ubijamy z cukrem waniliowym i dodajemy rozpuszczonej żelatyny, żeby się ładnie trzymało.
Ubitą śmietanę wylewamy na krakersy i wierzch posypujemy stratą mleczną czekoladą.

Przepis na krem karpatka:
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła roślinnego
  • aromat waniliowy
Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy w 200 ml mleka.
Resztę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować.
Dodać do tego rozrobione mąki w mleku i mieszać, aż powstanie budyń, po czym ostudzić.
Do wystudzonego budyniu dodać 2 żółtka, masło roślinne, odrobinę aromatu waniliowego i całość zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz