Proste i szybkie :)
Składniki:
- Herbatniki petit beurre
- Krakersy
- Masa krówkowa
- Śmietana tortowa 36% 0,5 litra
- Cukier waniliowy
- 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w pół szklanki przegotowanej wody
- Starta mleczna czekolada
- Krem karpatka
Przyrządzenie:
Na spód prostokątnej blachy wykładamy herbatniki.
Na nie wylewamy krem karpatkę.
Możecie zrobić z paczki, albo z przepisu, który podaję poniżej.
Na krem znów herbatniki, a na nie masę krówkową.
Następna warstwa to krakersy.
Śmietanę tortową ubijamy z cukrem waniliowym i dodajemy rozpuszczonej żelatyny, żeby się ładnie trzymało.
Ubitą śmietanę wylewamy na krakersy i wierzch posypujemy stratą mleczną czekoladą.
Przepis na krem karpatka:
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 kostka masła roślinnego
- aromat waniliowy
Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy w 200 ml mleka.
Resztę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować.
Dodać do tego rozrobione mąki w mleku i mieszać, aż powstanie budyń, po czym ostudzić.
Do wystudzonego budyniu dodać 2 żółtka, masło roślinne, odrobinę aromatu waniliowego i całość zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz