czwartek, 13 czerwca 2013

Pierś z kurczaka w pikantnym sosie śmietanowo-pieczarkowo-serowym z ziemniaczkami pieczonymi


Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • 200 g żółtego startego sera
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • olej lub oliwa do smażenia
Przyrządzenie:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i przysmażamy na oleju lub oliwie.
Obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem, chilli i słodką papryką.
Kroimy pieczarki i wrzucamy do kurczaka.
Jak się wszystko przysmaży to dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę.
W miseczce łączymy ze sobą śmietanę, żółtko i starty ser, a następnie przelewamy na patelnię.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Mój przepis na ziemniaczki pieczone:
Ziemniaki szorujemy i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie.
Gdy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy płomień i gotujemy max 10 min.
Następnie zlewamy wodę i studzimy ziemniaki.
Dzielimy na ćwiartki i wykładamy na blachę, po czym skrapiamy odrobiną oleju lub oliwy i posypujemy przyprawą do dań z  ziemniaków.
Pieczemy ok. 15 min w temp. 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz