Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 250 ml słodkiej śmietany 18%
- 200 g żółtego startego sera
- 1 cebula
- 1 żółtko
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- chilli
- papryka słodka
- zioła prowansalskie
- olej lub oliwa do smażenia
Przyrządzenie:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i przysmażamy na oleju lub oliwie.
Obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem, chilli i słodką papryką.
Kroimy pieczarki i wrzucamy do kurczaka.
Jak się wszystko przysmaży to dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę.
W miseczce łączymy ze sobą śmietanę, żółtko i starty ser, a następnie przelewamy na patelnię.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Mój przepis na ziemniaczki pieczone:
Ziemniaki szorujemy i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie.
Gdy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy płomień i gotujemy max 10 min.
Następnie zlewamy wodę i studzimy ziemniaki.
Dzielimy na ćwiartki i wykładamy na blachę, po czym skrapiamy odrobiną oleju lub oliwy i posypujemy przyprawą do dań z ziemniaków.
Pieczemy ok. 15 min w temp. 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz