wtorek, 18 czerwca 2013

Rolada truskawkowa

Składniki:
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 bita śmietana śnieżka
  • 200 ml mleka
  • 1 galaretka truskawkowa
Przyrządzenie:
Zaczynamy od zrobienia galaretki, ponieważ zanim stężeje, biszkopt będzie gotowy :)
Więc galaretkę przyrządzamy tak, jak jest napisane na opakowaniu.
Teraz zabieramy się za biszkopt.
Żółtka i białka oddzielamy od siebie.
Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich cukier i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy żółtka. Kolejny krok to przesianie mąki pszennej i ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia.
Na końcu dodajemy cukier waniliowy oraz wodę  i miksujemy.
Wylewamy na blaszkę o wymiarach 40x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15 min.
Teraz zabieramy się za krem.
Śmietanę śnieżkę ubijamy w 200 ml zimnego mleka.
Następnie dolewamy stężałą galaretkę.
Truskawki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do kremu mieszając łyżką.
Ostudzony biszkopt smarujemy kremem i wstawiamy na chwilę do lodówki, alby trochę krem się ściął, po czym zawijamy roladę.
Wierzch polewamy kremem i wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz