piątek, 14 czerwca 2013

Frappe - czyli mrożona kawa

Przepis i wykonanie mojego męża  :-D

Składniki na 1 kawę:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml mleka
  • 50 ml zimnej przegotowanej wody
  • 2 gałki lodów waniliowych lub 2-3 kostki lodu
  • ulubiony syrop barmański
Wykonanie:
Kawę, cukier oraz wodę rozmieszać w shakerze tak, aby powstała pianka.
Im jej więcej, tym lepiej.
Następnie dodać do tego lody waniliowe lub lód w kostkach, ulubiony syrop, zalać mlekiem i ponownie rozmieszać.
Mieszać w shakerze tak długo, aby lody waniliowe się rozpuściły.
Jeśli używasz lodu w kostkach, to przestanie on stukać w shakerze i wtedy kawa gotowa  8-)
Wierzch udekorować bitą śmietaną, u nas dodatkowo na bitej śmietanie jest przyprawa do kaw i deserów kamis w młynku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz