sobota, 15 marca 2014

Prosta sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem

Dziś udowodnię Wam, że nawet gdy mamy mało składników,
 możemy przyrządzić pyszne danie.

Ta sałatka jest nie tylko sycąca, ale, co najważniejsze  
-
 bardzo wyrazista w swoim smaku.

Jest to przepis dla miłośników czosnku, 
bo to on obok ogórka odgrywa tu główną rolę.



Składniki:
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 lub 2 średnie ogórki 
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
Przyrządzenie:

Makaron gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie.
Zlewamy z wody i studzimy go.
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę i łączymy z makaronem.
Koperek siekamy drobno dodajemy do makaronu.
Ząbki czosnku wyciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem.
Gotowy sos dodajemy do sałatki, a następnie łączymy wszystkie składniki ze sobą.
Sałatkę najlepiej wstawić do lodówki na min. 2 godz, aby się schłodziła, a smaki się "przegryzły" ze sobą.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam czosnek, więc sałatka jak najbardziej dla mnie:)

    W wolnej chwili zapraszam do udziału w konkursie:
    http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html

    OdpowiedzUsuń