poniedziałek, 10 czerwca 2013

Roladki drobiowe ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką

U mnie podane z ziemniakami gotowanymi z masełkiem i szczypiorkiem oraz gotowanymi brokułami.


Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • szpinak mrożony 1/3 paczki
  • szynka szwarcwaldzka
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • olej
Przyrządzenie:
Pierś z kurczaka pociąć na kotlety, lekko roztłuc tłuczkiem.
Osolić, popieprzyć z obu stron.
Na patelni rozpuścić masełko i wrzucić na nie czosnek wyciśnięty przez praskę.
Do czosnku dodać mrożony szpinak. Jak rozmięknie to dodać szczyptę soli.
Na gotowy kotlet z piersi kładziemy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, następnie nakładamy szpinak rozsmarowując po całym plastrze szynki.
Zawijamy w rulon, po czym panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy w głębokim oleju na średnim ogniu tak, aby nabrały złotego koloru.

1 komentarz: