niedziela, 20 stycznia 2013

Ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone

Pyszne i banalnie proste ciasto o delikatnym smaku piernika :)


Składniki na ciasto:
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 średnie marchewki
Składniki na krem:
  • 1 serek mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na średnich oczkach.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, a po chwili żółtka.
Miksujemy tak długo, aż cukier się dobrze rozpuści, wlewamy olej.
Później dosypujemy partiami mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
Ciasto powinno wyjść dość gęste.
Odkładamy mikser i dodajemy starta marchewkę. Mieszamy dokładnie łyżką, żeby wszystko się ładnie połączyło.
Ja piekłam w formie do babki, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem w trakcie pieczenia, czy ciasto już gotowe.
Jeśli patyczek jest mokry - zostawiamy na chwilę jeszcze, jeśli jest suchy - ciasto gotowe :)
Gdy ciasto ostygnie wierzch smarujemy kremem z mascarpone.
Serek mascarpone należy zmiksować z łyżką cukru i sokiem z cytryny tak długo, aż cukier będzie dokładnie wymieszany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz