Czyli coś z niczego.
Miałam ochotę na odrobinę słodyczy, a nie chciało mi się długo ucierać ciasta i piec.
Wyszła więc STEFANKA :)
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 szkl kaszy manny
- 1 szkl cukru
- 200 gram masła
- 3 łyżki kakao
- 300 g herbatników typu petit beurre
Na polewę czekoladową:
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 100 gram margaryny
Przygotowanie:
Mleko, cukier, kaszę manną i kakao zagotowujemy.
Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żeby się rozpuściło.
Powinna powstać gęsta masa. Ostudzić.
Blaszkę prostokątną wyłożyć herbatnikami.
Na to wylać masę z kaszy manny i wierzch wyłożyć znów herbatnikami.
Przygotować polewę do ciasta:
Wodę wlać do garnuszka i rozpuścić w niej cukier.
Dodać margarynę i ją również rozpuścić.
Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać kakao.
Polewa wtedy będzie taka błyszcząca :)
Polać ciasto.
Ja jeszcze na wierzch posypałam wiórki kokosowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz