środa, 30 stycznia 2013

Stefanka

Czyli coś z niczego.
Miałam ochotę na odrobinę słodyczy, a nie chciało mi się długo ucierać ciasta i piec.
Wyszła więc STEFANKA :)


Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 1 szkl kaszy manny
  • 1 szkl cukru
  • 200 gram masła
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g herbatników typu petit beurre
Na polewę czekoladową:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 gram margaryny
Przygotowanie:
Mleko, cukier, kaszę manną i kakao zagotowujemy.
Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żeby się rozpuściło.
Powinna powstać gęsta masa. Ostudzić.

Blaszkę prostokątną wyłożyć herbatnikami.
Na to wylać masę z kaszy manny i wierzch wyłożyć znów herbatnikami.
Przygotować polewę do ciasta:
Wodę wlać do garnuszka i rozpuścić w niej cukier.
Dodać margarynę i ją również rozpuścić.
Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać kakao.
Polewa wtedy będzie taka błyszcząca :)
Polać ciasto.
Ja jeszcze na wierzch posypałam wiórki kokosowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz