niedziela, 20 stycznia 2013

Kurczak w sosie słodko-pikantnym

Pikanterii dodaje temu daniu pieprz cayenne, a słodyczy ananas :)


Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • puszka ananasów krojonych w zalewie
  • puszka pomidorów całych
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa Kebab Shoarma
  • przyprawa curry
  • papryka słodka
  • pieprz cayenne
  • suszona bazylia
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą Kebab. Smażymy na oleju lub oliwie.
Pod koniec smażenia do kurczaka dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy tak długo, aż zmięknie.
Następnie dodajemy pomidory z puszki. Rozdrabniamy je i całość dusimy ok. 5 minut.
Dodajemy ananasy z puszki wraz z zalewą, mieszamy całość.
Przyszedł czas na doprawienie. Więc dodajemy sos sojowy, paprykę słodką, bazylię, curry i pieprz cayenne do smaku.
Ja potrawy nie soliłam, ponieważ ta przyprawa kebab jest tak intensywna, że nie trzeba solić.
Sos zagęszczamy 3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Dusić jeszcze 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz