Słodkości ciąg dalszy :)
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 1/2 szkl. oleju
- 4 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku d pieczenia
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, a żółtka mieszamy z olejem.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę i proszek do pieczenia miksujemy wraz z żółtkami wymieszanymi z olejem.
Następnie dodajemy szczyptę soli i łyżką dodajemy ubite białka do gotowej masy. Mieszamy już nie miksując.
Ciasto ma wyjść puszyste :)
Wylewany na nagrzaną i wysmarowaną olejem gofrownicę. Pieczemy jakieś 4-5 min na rumiany kolor.
Gotowe gofry studzimy i podajemy z tym, z czym lubimy najbardziej :)
Ja jadłam z bitą śmietaną śnieżką i frużeliną wiśniową ( do kupienia gotowa, lub można zamienić konfiturą).
mmmmm.... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz