niedziela, 20 stycznia 2013

Ryż na mleku

Jeśli jesteście fanami Berliso , to ten deser z pewnością przypadnie Wam do gustu :)


Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina cukru waniliowego do smaku
Przygotowanie:
Szklankę mleka zagotowujemy. Do tego dosypujemy ryż.
Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
Dodajemy cukier i cukier waniliowy do smaku.
Czekamy, aż ryż wchłonie całe mleko. Następnie po 2-3 łyżki dolewamy resztę mleka.
Trzymamy na ogniu tak długo, aż ryż będzie miękki.
Całość powinna mieć kremową konsystencję.

Po przygotowaniu podajemy z tym, na co mamy ochotę :)
Ja zrobiłam ze startym jabłkiem i posypałam cynamonem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz