poniedziałek, 7 stycznia 2013

Sernik na kruchym spodzie z masą krówkową

Było coś na ostro bardziej, to teraz na słodko!!
Czyli w roli głównej sernik na kruchym cieście z masą krówkową :)


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 jajo
  • 1 kost. margaryny
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Poza tym 1 puszka masy krówkowej
Składniki na masę sernikową:
  • 1 kg twarogu zmielonego (taki w pojemniczku gotowy na sernik)
  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka kopiasta mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • odrobina aromatu do ciasta (ja użyłam pomarańczowy, ale możecie wziąć taki, jaki lubicie wanilię, migdał)
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Najpierw robimy kruche ciasto.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w większą kostkę margarynę, cukier, jajo, proszek do pieczenia i łychę śmietany.
Zagniatamy ciasto i formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki na 30 min.
W tym czasie przygotowujemy masę serową :)
Białka i żółtka oddzielić.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka  miksujemy z cukrem.
Do żółtek z cukrem dodajemy partiami biały ser, następnie budyń, cukier waniliowy i łyżkę mąki.
Dodajemy też odrobinę aromatu do ciast.
Gdy uzyskamy gładką masę  odkładamy mikser i dodajemy białka.
Całość mieszamy łyżką, aż się połączy.
Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki i wykładamy na prostokątną blachę na cały spód.
Na to wykładamy masę krówkową z puszki, a na wierzch wylewany naszą masę sernikową.
Pieczemy w termoobiegu na 180 stopniach przez 60 minut.

Sernik zrobiłam wczoraj i już praktycznie go nie ma ;)

1 komentarz:

  1. jeśli mogę doradzić mase serowa nie mieszamy mikserem...napowietrza się i po upieczeniu opada,,,wszystkie składniki mieszam drewniana lyzka..proszę sprobowac..serniczek wyjdzie równiutki...

    OdpowiedzUsuń