Składniki:
- 0,5 kg udźca z indyka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 większa cebula czerwona
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- kasza jęczmienna w saszetkach
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
- olej lub oliwa do smażenia
Przyrządzenie:
Udziec z indyka kroimy w cienkie paseczki, po czym obsypujemy solą pieprzem, papryka słodką i ostrą.
Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Pieczarki kroimy wzdłuż i wrzucamy do indyka, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę oraz pokrojony w talarki czosnek.
Paprykę czerwoną i zieloną kroimy w cienkie słupki i również dokładamy do gulaszu.
Dolewamy wody i dusimy aż papryka zmięknie.
W międzyczasie możemy skropić gulasz sokiem z cytryny.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 min.
bardzo dobre, wypróbowałam i fajnie smakuje. dodałam od siebie trochę kabaczku ;-)
OdpowiedzUsuń