piątek, 9 sierpnia 2013

Gulasz z indyka podany z kaszą jęczmienną


Składniki:
  • 0,5 kg udźca z indyka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 większa cebula czerwona
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • kasza jęczmienna w saszetkach
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • olej lub oliwa do smażenia

Przyrządzenie:
Udziec z indyka kroimy w cienkie paseczki, po czym obsypujemy solą pieprzem, papryka słodką i ostrą.
Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Pieczarki kroimy wzdłuż i wrzucamy do indyka, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę oraz pokrojony w talarki czosnek.
Paprykę czerwoną i zieloną kroimy w cienkie słupki i również dokładamy do gulaszu.
Dolewamy wody i dusimy aż papryka zmięknie.
W międzyczasie możemy skropić gulasz sokiem z cytryny.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 min.

1 komentarz:

  1. bardzo dobre, wypróbowałam i fajnie smakuje. dodałam od siebie trochę kabaczku ;-)

    OdpowiedzUsuń