Turecka wersja naszych rodzimych kotletów mielonych.
Duża ilość przypraw sprawia, że podczas smażenia, czy grillowania unosi się cudowny aromat :)
U mnie obowiązkowo na każdym grill party!!! :)
Składniki:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 cebula czerwona
- natka pietruszki
- 1 namoczona w wodzie czerstwa bułka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zmielony kmin rzymski do smaku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- oliwa lub olej
Przyrządzenie:
Do mielonej wołowiny dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, pokrojony drobno czosnek, posiekaną natkę pietruszki, namoczoną i odciśniętą z wody bułkę oraz przyprawy.
Wyrabiamy mięsko i formujemy kotlety.
Smażymy lub grillujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz