piątek, 30 sierpnia 2013

Tureckie kofte - czyli kotlety mielone

Turecka wersja naszych rodzimych kotletów mielonych.
Duża ilość przypraw sprawia, że podczas smażenia, czy grillowania unosi się cudowny aromat :) 
U mnie obowiązkowo na każdym grill party!!! :)


Składniki:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula czerwona
  • natka pietruszki
  • 1 namoczona w wodzie czerstwa bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zmielony kmin rzymski do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • oliwa lub olej
Przyrządzenie:

Do mielonej wołowiny dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, pokrojony drobno czosnek, posiekaną natkę pietruszki, namoczoną i odciśniętą z wody bułkę oraz przyprawy. 
Wyrabiamy mięsko i formujemy kotlety.
Smażymy lub grillujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz