Moich eksperymentów w kuchni ciąg dalszy :)
Z podanych składników wyjdą nam dwie porcje, więc to idealne danie na obiad we dwoje :)
Składniki:
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 1 ostra papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chilli (przyprawa) do smaku
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 100 ml mleczka kokosowego
- olej lub oliwa do smażenia
- natka pietruszki
Przyrządzenie:
Szynkę kroimy w kostkę, a następnie umieszczamy w misce.
Sporządzamy marynatę do mięsa z sosu sojowego, posiekanego czosnku, pokrojonej papryczki chilli oraz soku z cytryny.
Mięso zalać marynatę i wymieszać, tak, aby całe przeszło aromatem.
Odstawić na 20 minut.
Po tym na rozgrzany olej lub oliwę na patelni dodajemy mięso wraz z marynatą.
Smażymy na mocno złoty kolor, a następnie dolewamy wody i dusimy mięsko do miękkości.
Jak szynka będzie krucha, dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i paprykę.
Dusimy tak długo, aż papryka i cebulka zmiękną, po czym dodajemy paprykę słodką, curry, kmin rzymski i chilli do smaku.
Mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny, który zrównoważy nam smak.
Jeśli uważamy, że sos jest za mało słony, to można go doprawić odrobiną sosu sojowego.
Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe.
Podajemy z ryżem, wierzch posypując natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz