Ciut inna wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Ostatnio jadłam podobne u mojej mamy, ale stwierdziłam, że czegoś im brakuje, więc przepis zmodyfikowałam.
Dzięki szczypcie majeranku i tymianku są bardzo wyraziste w smaku.
Do ciasta nie dodałam ani grama mąki - CELOWO!
A bo i po co zabijać smak pysznego ziemniaka? ;)
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 1 jajo
- sól do smaku
- pieprz
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- olej do smażenia
Przyrządzenie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Przełożyć na sito, aby ściekła z nich cała woda, następnie przełożyć do miski.
Cebulę obrać i zetrzeć również na tarce, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy zioła: majeranek i tymianek.
Na koniec wbijamy jajo i mieszamy na gładką masę.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub tak jak u mnie - z sosem czosnkowym.
Uwielbiam placki ziemniaczane :-)
OdpowiedzUsuńJa robię takie bez mąki (ale i bez majeranku i tymianku, ale spróbuję z tymi ziołami), tylko ścieram ziemniaki na grubych oczkach tarki. Powstają grubsze wiórki, które też zostawiam do odcieknięcia, a potem dodaję czosnek i sól. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńna ile porcji jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń