czwartek, 29 sierpnia 2013

Placki ziemniaczane z majerankiem i tymiankiem bez dodatku mąki

Ciut inna wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Ostatnio jadłam podobne u mojej mamy, ale stwierdziłam, że czegoś im brakuje, więc przepis zmodyfikowałam.

Dzięki szczypcie majeranku i tymianku są bardzo wyraziste w smaku.

Do ciasta nie dodałam ani grama mąki - CELOWO!

A bo i po co zabijać smak pysznego ziemniaka? ;)




Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 jajo
  • sól do smaku
  • pieprz
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Przełożyć na sito, aby ściekła z nich cała woda, następnie przełożyć do miski.
Cebulę obrać i zetrzeć również na tarce, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy zioła: majeranek i tymianek.
Na koniec wbijamy jajo i mieszamy na gładką masę.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub tak jak u mnie - z sosem czosnkowym.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię takie bez mąki (ale i bez majeranku i tymianku, ale spróbuję z tymi ziołami), tylko ścieram ziemniaki na grubych oczkach tarki. Powstają grubsze wiórki, które też zostawiam do odcieknięcia, a potem dodaję czosnek i sól. Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na ile porcji jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń