Idealna na obiad, kolację, czy jako zapiekanka na imprezę :)
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 przecier pomidorowy w szklanej butelce
- 3 -4 łyżki koncentratu pomidorowego
- makaron lasagne
- tarta mozzarella
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- papryka ostra
- papryka słodka
- zioła prowansalskie
- olej lub oliwa do smażenia
Przyrządzenie:
Czosnek i cebulkę kroimy w kosteczkę i lekko przysmażamy na oleju lub oliwie.
Dodajemy mięso mielone, a jak już się przysmaży doprawiamy je solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Następnie dolewamy przecieru pomidorowego.
Sprawdzamy smak, jeśli uważamy, że czegoś brakuje to doprawiamy według uznania.
Sosik zagęszczamy 3- 4 łyżkami koncentratu pomidorowego.
Kolej na sos beszamel.
W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę, energicznie mieszając.
Dolewamy mleka, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.
Sos powinien wyjść dość gęsty.
Makaron do lasagne gotujemy w osolonej wodzie maksymalnie 3-4 minuty.
Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wylewamy 3 średnie łyżki beszamelu i rozcieramy po całym dnie.
Na to kładziemy płaty makaronu, następnie część sosu pomidorowego, posypujemy startą mozzarellą i znów układamy płaty makaronu, później beszamel, sos pomidorowy i ser.
Postępujemy tak samo, aż do wyczerpania sosu pomidorowego.
Wierzchnią warstwę stanowić powinien makaron, na który wykładamy resztę beszamelu i grubo posypujemy mozzarellą.
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz