Kolejny pomysł na obiad ze schabu.
Zapraszam!
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 4 kromki chleba
- natka pietruszki
- opakowanie kurek
- 300 ml słodkiej śmietany 18%
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- tymianek
- ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 50 ml śmietanki słodkiej do puree
- olej do smażenia
- 1 jajko
Przyrządzenie:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, soli i pieprzymy z obu stron.
Przygotowujemy panierkę chlebową.
Kromki chleba kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy blenderem w głębszym pojemniku z ostrzem.
Dodajemy natkę pietruszki i znów włączamy rozdrabnianie.
Przyprawione kotlety moczymy w roztrzepanym jaju i panierujemy chlebowo-pietruszkową panierką.
Smażymy na oleju na złoty kolor.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy kurki.
Solimy i przysmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy pokrojoną cebulkę.
Gdy cebulka zmięknie pieprzymy i zalewamy śmietanką.
Jeśli jest taka potrzeba, to solimy do smaku.
Na koniec do naszego sosu dodajemy suszony tymianek, co podkreśli nam smak kurek.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Następnie rozdrabiamy na purre.
Dolewamy śmietankę i mieszamy, a na koniec dodajemy masła w temperaturze pokojowej.
Smacznego! :)
Taka panierka z chleba musi być doskonała, ostatnio widziałam tego typu przepis tylko wtedy nie były to schabowe a piersi kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPanierka jest super :) zupełnie inna niż z bułki tartej :)
OdpowiedzUsuń