Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków.
Ja też zjadłam ich niezliczoną ilość.
Ja też zjadłam ich niezliczoną ilość.
Jedne smaczne, niektóre mniej.
Na grubym i cienkim cieście.
Pikantne i te bardziej na słodko.
Ponieważ jemy także oczami, lubię jak pizza ładnie wygląda, dodatki na niej są fajnie porozkładane, a nie tworzą jednego wielkiego bałaganu.
Pyszne ciasto, sos pomidorowy własnej roboty i ulubione dodatki.
Po co więc iść do pizzerii??
Po co więc iść do pizzerii??
Z mojego przepisu otrzymamy 2 pizze o średnicy dużego talerza obiadowego.
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szkl letniej wody
- łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie olej)
Na sos:
- 1 duży pomidor
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy lub oleju
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
+ Tarta mozzarella
Dodatki do pizzy według własnego upodobania.
U mnie dodatki to:
- salami pepperoni
- pieczarki
- cebula
- czerwona papryka
Przyrządzenie:
Pierwsza czynność to przygotowanie ciasta.
Mąkę usypujemy na kopczyk i robimy w środku dziurkę,do której dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru.
Wlewamy 1/3 letniej wody i zagniatamy lekko ciasto, a następnie solimy odrobinę do smaku.
Wlewamy pozostałą wodę oraz dodajemy oliwy i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ja stawiam ciasto w miseczce przykrytej ręcznikiem kuchennym koło lekko uchylonego, nagrzewającego się piekarnika.
Czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta to jakieś 30 minut.
Czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta to jakieś 30 minut.
Zabieramy się za sos.
Pomidora, czosnek i bazylię blendujemy na jednolita masę.
Doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do rondelka i podgrzewamy na ogniu.
Dodajemy cukier oraz koncentrat, aby zagęścić sos.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdej z nich wyrabiamy okrągłe pizze średnicy dużego talerza obiadowego.
Moja rada jest taka:
jak będziemy wyrabiać ciasto na kształt pizzy nie posypujmy blatu mąką, a kaszą manną.
Dziwne prawda??
Czytałam, że ciasto wychodzi lepsze.
Przetestowałam sama - SPRAWDZA SIĘ :)
Moja rada jest taka:
jak będziemy wyrabiać ciasto na kształt pizzy nie posypujmy blatu mąką, a kaszą manną.
Dziwne prawda??
Czytałam, że ciasto wychodzi lepsze.
Przetestowałam sama - SPRAWDZA SIĘ :)
Rant pizzy zakładamy tak, aby powstało obrzeże lub jak ja to mówię z przyjaciółmi "krawężnik" :D
Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tarta mozzarella.
Równie dobrze możemy użyć mozzarelli w kulce, odrywając jej części i układając na cieście.
Na koniec w dowolnej kolejności układamy nasze ulubione dodatki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 10-15 minut.
Wierzch można udekorować listkami bazylii, tak jak to zrobiłam ja.
Ciasto do pizzy na mleku??? Jeszcze takiego nie robiłam... Pewnie jest puszyste :)
OdpowiedzUsuńAle tu nie ma mleka... Już myślałam, że się pomyliłam pisząc jak zobaczyłam Twój komentarz :D jest woda letnia. Nigdy nie robiłam na mleku ciasta do pizzy :)
OdpowiedzUsuńCo do mleka to mam przepis na ciasto, w którym dodaje się mleko pół na pół z wodą i PODOBNO pochodzi prosto z Włoch- robiłam i smakowało :) Twoja pizza bardzo apetycznie wygląda!
UsuńDzięki :) wiem, że do niektórych ciast drożdżowych świeże drożdże rozrabia się w mleku. Więc może rzeczywiście trzeba wypróbować :)
UsuńUwielbiam pizzę!
OdpowiedzUsuńPomidor i koncentrat? coś mi nie tu nie gra,myśle ,że albo...albo..
OdpowiedzUsuń