sobota, 24 sierpnia 2013

Domowa pizza jak z pizzerii

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków.
Ja też zjadłam ich niezliczoną ilość.
Jedne smaczne, niektóre mniej.
Na grubym i cienkim cieście.
Pikantne i te bardziej na słodko.
Ponieważ jemy także oczami, lubię jak pizza ładnie wygląda, dodatki na niej są fajnie porozkładane, a nie tworzą jednego wielkiego bałaganu.

Pyszne ciasto, sos pomidorowy własnej roboty i ulubione dodatki.

Po co więc iść do pizzerii??

Z mojego przepisu otrzymamy 2 pizze o średnicy dużego talerza obiadowego.


Składniki:

Na ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie olej)
Na sos:
  • 1 duży pomidor
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy lub oleju
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól 
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
+ Tarta mozzarella 


Dodatki do pizzy według własnego upodobania.
U mnie dodatki to:

  • salami pepperoni
  • pieczarki
  • cebula
  • czerwona papryka

Przyrządzenie:

Pierwsza czynność to przygotowanie ciasta.
Mąkę usypujemy na kopczyk i robimy w środku dziurkę,do której dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru.
Wlewamy 1/3 letniej wody i zagniatamy lekko ciasto, a następnie solimy odrobinę do smaku.
Wlewamy pozostałą wodę oraz dodajemy oliwy i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ja stawiam ciasto w miseczce przykrytej ręcznikiem kuchennym koło lekko uchylonego, nagrzewającego się piekarnika.
Czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta to jakieś 30 minut.

Zabieramy się za sos.
Pomidora, czosnek i bazylię blendujemy na jednolita masę.
Doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do rondelka i podgrzewamy na ogniu.
Dodajemy cukier oraz koncentrat, aby zagęścić sos.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdej z nich wyrabiamy okrągłe pizze średnicy dużego talerza obiadowego.
Moja rada jest taka:
jak będziemy wyrabiać ciasto na kształt pizzy nie posypujmy blatu mąką, a kaszą manną.
Dziwne prawda??
Czytałam, że ciasto wychodzi lepsze.
Przetestowałam sama - SPRAWDZA SIĘ :)
Rant pizzy zakładamy tak, aby powstało obrzeże lub jak ja to mówię z przyjaciółmi "krawężnik" :D
Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tarta mozzarella. 
Równie dobrze możemy użyć mozzarelli w kulce, odrywając jej części i układając na cieście.
Na koniec w dowolnej kolejności układamy nasze ulubione dodatki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 10-15 minut.

Wierzch można udekorować listkami bazylii, tak jak to zrobiłam ja.



6 komentarzy:

  1. Ciasto do pizzy na mleku??? Jeszcze takiego nie robiłam... Pewnie jest puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale tu nie ma mleka... Już myślałam, że się pomyliłam pisząc jak zobaczyłam Twój komentarz :D jest woda letnia. Nigdy nie robiłam na mleku ciasta do pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do mleka to mam przepis na ciasto, w którym dodaje się mleko pół na pół z wodą i PODOBNO pochodzi prosto z Włoch- robiłam i smakowało :) Twoja pizza bardzo apetycznie wygląda!

      Usuń
    2. Dzięki :) wiem, że do niektórych ciast drożdżowych świeże drożdże rozrabia się w mleku. Więc może rzeczywiście trzeba wypróbować :)

      Usuń
  3. Pomidor i koncentrat? coś mi nie tu nie gra,myśle ,że albo...albo..

    OdpowiedzUsuń