wtorek, 13 sierpnia 2013

Kotlet schabowy w chlebowej panierce z sosem kurkowym i aksamitnym puree ziemniaczanym

Kolejny pomysł na obiad ze schabu.
Zapraszam!


Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 4 kromki chleba
  • natka pietruszki
  • opakowanie kurek
  • 300 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietanki słodkiej do puree
  • olej do smażenia
  • 1 jajko

Przyrządzenie:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, soli i pieprzymy z obu stron.
Przygotowujemy panierkę chlebową.
Kromki chleba kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy blenderem w głębszym pojemniku z ostrzem.
Dodajemy natkę pietruszki i znów włączamy rozdrabnianie.
Przyprawione kotlety moczymy w roztrzepanym jaju i panierujemy chlebowo-pietruszkową panierką.
Smażymy na oleju na złoty kolor.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy kurki.
Solimy i przysmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy pokrojoną cebulkę.
Gdy cebulka zmięknie pieprzymy i zalewamy śmietanką.
Jeśli jest taka potrzeba, to solimy do smaku.
Na koniec do naszego sosu dodajemy suszony tymianek, co podkreśli nam smak kurek.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Następnie rozdrabiamy na purre.
Dolewamy śmietankę i mieszamy, a na koniec dodajemy masła w temperaturze pokojowej.

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Taka panierka z chleba musi być doskonała, ostatnio widziałam tego typu przepis tylko wtedy nie były to schabowe a piersi kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Panierka jest super :) zupełnie inna niż z bułki tartej :)

    OdpowiedzUsuń