Comfort food, czyli danie, które sprawi, że od razu mamy lepszy humor, przywoła wspomnienia...
To danie, które ewidentnie kojarzy mi się z moim dzieciństwem.
To danie, które ewidentnie kojarzy mi się z moim dzieciństwem.
Moja mama bardzo często je przyrządzała, a najczęściej na sobotni obiad.
Jego słodko-kwaśny smak podbije każde podniebienie :)
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 200 ml śmietanki słodkiej 18%
- 500 ml rosołu
- garść rodzynek
- sok z 1 cytryny
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- sól
- cukier do smaku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka w korzeniu
- kawałek selera
- kawałek pora
- połowa średniej cebulki
Przyrządzenie:
Zacznijmy od przygotowania rosołu, w którym ugotujemy nasze pałki z kurczaka.
Obierzmy 2 marchewki, 1 pietruszkę w korzeniu, kawałek selera, dodajmy kawałek pora oraz połowę większej cebuli.
Oczywiście doprawiamy solą do smaku.
Zalejemy wodą i gotujmy do miękkości mięsa i warzyw.
Teraz przygotujemy słodko-kwaśny sos.
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka oraz mąkę i mieszamy tak długo, żeby nie powstały grudki z mąki.
Najlepiej do tego celu użyć trzepaczki.
Teraz wlewamy nasz ostudzony rosół i stawiamy garnuszek na gazie.
Podgrzewamy sos cały czas mieszając.
Jak zacznie gęstnieć dodajemy rodzynki oraz sok z cytryny.
I tutaj zaczyna się zabawa, ponieważ aby osiągnąć słodko-kwaśny smak musimy dodać tyle cukru ile uważamy.
Nie bójmy się więc smakować potraw!!
W razie potrzeby dosolić do smaku.
Podajemy oczywiście z ryżem!
Bo jakże by inaczej :)
Uwielbiam słodko-kwaśne smaki, pyszne i kremowo ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń