Gdy nie mam zbytnio czasu na wymyśle dania robię właśnie pulpeciki.
Proste w wykonaniu i bardzo smaczne :)
Jako przystawka idealnie pasuje tu mizeria z ogórków, lub sałata ze śmietaną.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajo
- bułka tarta
- 1 cebula biała
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- natka pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
Przyrządzenie:
W pierwszej kolejności musimy wstawić wywar, w którym ugotujemy nasze pulpeciki.
Obieramy marchewkę, pietruszkę, selera, dodajemy kawałek pora, zalewamy wodą, solimy odrobinę i nastawiamy na gotowanie.
Mięso mielone przygotowujemy z jajkiem, solą, pieprzem, pokrojoną drobno cebulką i bułką tartą.
Formujemy pulpeciki, wrzucamy je do wrzącego się wywaru i gotujemy jakieś 15 minut.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy, ale uważamy, żeby czosnek nie zbrązowiał.
Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, po czym należy wlać przecier pomidorowy.
Dalej mieszamy, aby nie powstały grudki.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Na koniec do sosiku dodajemy słodką śmietankę i posiekaną natkę pietruszki.
Ugotowane pulpeciki przerzucamy do pomidorowego sosu.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz