Pyszna i sycąca!
Idealna na chłodny jesienny dzień.
Przepis dostałam od mojego teścia i wprowadziłam w nim swoje modyfikacje .
Składniki:
- 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 4 duże papryki czerwone
- 2 duże papryki zielone
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka w korzeniu
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula biała
- 1 duża cebula czerwona
- 6 średnich ziemniaków
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- szczypta lubczyku ogrodowego
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- kilka listków świeżej bazylii do posypania wierzchu zupy
- olej lub oliwa do smażenia
Przyrządzenie:
Mięsko kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy oraz podsmażamy na złoty kolor.
Jak się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę białą i czerwoną.
Podsmażamy tak długo, aby cebulka zrobiła się szklista, a następnie odstawiamy.
Paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę i wrzucamy na garnka na rozgrzany olej.
Dusimy chwilę, po czym solimy odrobinę.
Zalewamy bulionem i gotujemy.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do zupy.
Cukinię obieramy, wydrążamy środek, kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka.
Gotujemy aż do miękkości papryki, a następnie dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.
Dodajemy nasze podsmażone mięsko z cebulką.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, zielem angielskim oraz lubczykiem.
Jak ziemniaki będą miękkie możemy dodać koncentrat pomidorowy.
Przekładamy zupę do miseczek i dekorujemy posiekanymi listkami bazylii.
oj, ślinka leci, biegnę coś schrupać dzięki Moniko za przepis!!!
OdpowiedzUsuń