czwartek, 26 września 2013

Zupa gulaszowa

Pyszna i sycąca!

Idealna na chłodny jesienny dzień.

Przepis dostałam od mojego teścia i wprowadziłam w nim swoje modyfikacje .




Składniki:
  • 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 4 duże papryki czerwone
  • 2 duże papryki zielone
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka w korzeniu
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula biała
  • 1 duża cebula czerwona
  • 6 średnich ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • szczypta lubczyku ogrodowego
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • kilka listków świeżej bazylii do posypania wierzchu zupy
  • olej lub oliwa do smażenia
Przyrządzenie:

Mięsko kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy oraz podsmażamy na złoty kolor.
Jak się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę białą i czerwoną.
Podsmażamy tak długo, aby cebulka zrobiła się szklista, a następnie odstawiamy.
Paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę i wrzucamy na garnka na rozgrzany olej.
Dusimy chwilę, po czym solimy odrobinę.
Zalewamy bulionem i gotujemy.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do zupy.
Cukinię obieramy, wydrążamy środek, kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka.
Gotujemy aż do miękkości papryki, a następnie dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.
Dodajemy nasze podsmażone mięsko z cebulką.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, zielem angielskim oraz lubczykiem.
Jak ziemniaki będą miękkie możemy dodać koncentrat pomidorowy.
Przekładamy zupę do miseczek i dekorujemy posiekanymi listkami bazylii.


1 komentarz:

  1. oj, ślinka leci, biegnę coś schrupać dzięki Moniko za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń