Kolejne danie dla miłośników fast food.
Soczysty kotlet z bułką, warzywami, ketchupem i sosem curry.
Zapraszam na moją wersję domowego hamburgera.
Składniki:
- 8 bułek na hamburgery
- 500 g mięsa mielonego
- kilka liści sałaty lodowej
- pomidor
- cebula czerwona
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- 1 jajo
- bułka tarta
- 1 cebula biała
- oliwa/olej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta curry
- ketchup
Przyrządzenie:
Zaczniemy od zrobienia kotleta mielonego.
Mięsko mielone doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kolendrą.
Dodajemy jajo i cebulkę białą pokrojoną w drobną kosteczkę, a także bułkę tartą.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i formujemy płaskie, okrągłe kotlety.
Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie.
Sos curry przyrządzamy z majonezu, soku z cytryny i przyprawy curry.
Bułki do hamburgerów przekrajamy na pół, na spód wykładamy posiekany liść sałaty lodowej, następnie kotlet, na to ketchup i sos curry, później plater pomidora i cebuli czerwonej.
GOTOWE :)
Wczoraj też robiłam takie burgery! Domowe są najlepsze!
OdpowiedzUsuń