Delikatny i kremowy mus z dodatkiem whisky.
Rozpływa się w ustach!
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady (u mnie czekolada mleczna)
- 0,5 l śmietany tortowej 36%
- 2 łyżki whisky (może być też brandy lub rum)
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru
- 1 duża łyżka miękkiego masła
- bita śmietana
- przyprawa do kaw i deserów w młynku (opcjonalnie)
Przyrządzenie:
Czekoladę dzielimy na kostki, wrzucamy do garnuszka, dolewamy odrobinę śmietanki i whisky.
Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietanę ubijamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodając cukier.
Do rozpuszczonej i ostudzonej lekko czekolady dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Do masy czekoladowej dodajemy po jednej łyżce białek ubitych z cukrem i miksujemy na najniższych obrotach.
Dodajemy całą ubitą śmietanę, również stopniowo, a na koniec resztę białek.
Gotową masę przelewamy do pucharków, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Dekorujemy bitą śmietaną i przyprawą z młynka.
Jak mus to mus... trzeba zrobić;D
OdpowiedzUsuńczekoladowy mus, nie ma nic lepszego!
OdpowiedzUsuń