piątek, 27 września 2013

Mus czekoladowy

Delikatny i kremowy mus z dodatkiem whisky.

Rozpływa się w ustach!


Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady (u mnie czekolada mleczna)
  • 0,5 l śmietany tortowej 36%
  • 2 łyżki whisky (może być też brandy lub rum)
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 1 duża łyżka miękkiego masła
  • bita śmietana
  • przyprawa do kaw i deserów w młynku (opcjonalnie)
Przyrządzenie:

Czekoladę dzielimy na kostki, wrzucamy do garnuszka, dolewamy odrobinę śmietanki i whisky.
Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietanę ubijamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodając cukier.
Do rozpuszczonej i ostudzonej lekko czekolady dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Do masy czekoladowej dodajemy po jednej łyżce białek ubitych z cukrem i miksujemy na najniższych obrotach.
Dodajemy całą ubitą śmietanę, również stopniowo, a na koniec resztę białek.
Gotową masę przelewamy do pucharków, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Dekorujemy bitą śmietaną i przyprawą z młynka.




2 komentarze: