czwartek, 1 sierpnia 2013

Spaghetti bolognese

Jak zrobić szybki obiad z makaronem ciąg dalszy :)

Składniki:
  • 0,5 kg mięso mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • olej lub oliwa do smażenia
  • makaron spaghetti

Przyrządzenie:
I tradycyjnie już wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente.
Po ugotowaniu i zlaniu warto go polać zimną wodą, aby zachował sprężystość.
Na rozgrzaną oliwę lub olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekane ząbki czosnku i lekko podsmażamy.
Następnie dodajemy papryczkę chilli pokrojoną drobno, a za chwilę mielone, które rozdrabniamy.
Jak się wszystko ładnie obsmaży to solimy, pieprzymy i dodajemy bazylię.
Na koniec zalewamy mielone przecierem pomidorowym i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

I gotowe :)

1 komentarz: